Jak je to se sestupy v krajských soutěžích? Ptáme se šéfa STK Vladimíra Eibla

05.06.2014 22:47

Jihočeský kraj: Soutěže v kraji vrcholí a o postupujících je až na jednu výjimku, v I. B třídě skupině C je blízko konečnému prvenství FC Chýnov, rozhodnuto. Vítězství si zajistily Dražice (KP), v I. A třídě Želeč a Kaplice, v B třídě Větřní, Blatná a J. Hradec B. Stále však není rozhodnuto o mužstvech, které postihne pád do nižší soutěže a sezonu budou moct vyhodnotit jako neúspěšnou. V rámci regulérnosti nařídila STK Jč.KFS na poslední dvě kola jednotné začátky u zápasů ohrožených mužstev. Jak je to přesně ohledně sestupů, na to se ptal Jihočeský fotbal předsedy STK Vladimíra Eibla.

 

„Po posledních zápasech v divizi je už teď jasné, že J. Hradec a Milevsko sestupují. Hradečtí mají horší vzájemné zápasy s Chebem, tudíž z krajského přeboru sestoupí poslední tři celky,“ vysvětluje Vladimír Eibl. O Bavorovicích a Lažišti je jasno, pětibodovou ztrátu na ostatní má čtrnáctý Rudolfov. „Z I. A třídy sestoupí pět mužstev, tedy dva z posledních míst obou skupin a dvanáctý tým s nejméně body,“ říká k pádu z druhé nejvyšší krajské soutěže. Také ohledně I. B třídy je vše dané. „Tady postihne sestup osm mužstev. Z každé skupiny dva poslední.“

 

Sestupy celkem: 3 – 5 - 8
Před závěrečnými dvěma koly B třídy je dopředu jasné, že do svých okresních přeborů sestupují – Přídolí (sk. A), Záblatí a Husinec (sk. B), Mirotice (sk. C) a Klikov (D). O další trojici se rozhodne v závěru soutěže. Hodně nahnuté to mají ve Vyšším Brodě, Božeticích a N. Bystřici, kterou by postihl druhý sestup po sobě. Sestupovému strašáku se vyhnuly okresy Č. Budějovice, Tábor a Strakonice, kde bude v okresních soutěžích sestupovat jen minimum mužstev.

Vyjasňovat se začíná i na konci tabulek v A třídě. Prvním a dopředu známým sestupujícím jsou ve skupině B T. Sviny, které se po dvou letech vrátí o soutěž níže. A předposlední Velešín, i kdyby dostihl šestibodovou ztrátu na Borovany, tak má s nimi horší vzájemnou bilanci. Ve skupině A je v těžké situaci trio Ševětín, Milevsko B a D. Bukovsko. Právě v této skupině zřejmě dostane Černého Petra i třetí sestupující se zmiňovanými nejméně body. V případě rovnosti bodů týmů z obou skupin rozhoduje skóre, v dalším případě los či dodatečné utkání.

Strakonice do krajských soutěží
Celé jaro se šušká, co bude se Strakonicemi po ukončení spolupráce s Dynamem ČB a sestupu z ČFL. Jak jsme se dozvěděli, ještě minimálně jednu sezonu název SK Strakonice 1908 na fotbalové mapě chybě nebude. „Strakonice dopředu avizovaly, že budou chtít hrát krajskou soutěž,“ uvedl Eibl s tím, že zatím neupřesnily jakou soutěž. O tom se rozhodne do 10. června, kdy je konečný termín pro přihlášky do nadcházejícího ročníku 2014/15.

Podle posledních informací se hlásí Dražice do divize. Přihlášku už podaly. A po celostátní soutěži touží také Malšané z Roudného, kteří by jako jihočeský náhradník vyplnily volné místo v divizi po Strakonicích. Podmínku umístění nejhůře do čtvrtého místa splňují, neboť si s předstihem zajistili druhé místo.