FK Spartak Kaplice – FK Tatran Prachatice 3:1 (1:0)

23.03.2015 11:21

Úvodní desetiminutovka byla taková oťukávací. Pak ale začali domácí získávat převahu a vytvářeli si i brankové příležitosti. Gondek na levé straně našel rozběhnutého Svobodu, který pronikl až do vápna do střelecké pozice, mířil na bližší tyč, Dvořák se štěstím srazil míč do boční sítě. Rohový kop zahrával Šálek, přetažený centr vrátil Doubrava do ohně, při gólové hlavičce Čajana se zaskvěl pohotovým zákrokem gólman Dvořák.

Netrvalo dlouho a Kapličtí se přece jenom radovali. Janura našel přesným pasem Svobodu, ten sklepl balon Šálkovi, který si našel prostor ke střele, a povedenou střelou vymetl pavouky z pravého horního rohu – 1:0. Spartakovci hráli s velkým nasazením, nechyběla ani příkladná bojovnost. Byli důrazní v osobních soubojích a mohli přidat i další branky.

Ve čtrnácté minutě po spolupráci Janury s Micákem byl v gólové pozici Svoboda, mířil však jen nad branku soupeře. O několik minut později centroval z pravé strany Krauskopf, na zadní tyči na míč ve skluzu jen těsně nedosáhl aktivní Svoboda.

Hosté se do vážnějšího zakončení dostali až ve 26 minutě. Na hranici dvaceti metrů se Tesař dokázal uvolnit, střílel po zemi mimo kaplickou branku. Na druhé straně zahrozil znovu Svoboda, mířil na bližší pravou tyč, Dvořák byl pozorný. Ve 35. minutě měli hosté výhodu trestného kopu z pravé strany. K hlavičkovému zakončení se dostal Janoušek, mířil však jen do míst, kde byl připravený gólman Vokál.

V závěrečných pěti minutách diváci viděli střelecké pokusy před oběma brankami. Nejprve pálil nad svatyni hostů domácí kapitán Janura. Střelecké štěstí pokoušeli i Prachatičtí, ale střely Hovorky i Tesaře mířily vedle levé tyče. Po prvním poločase vedli Kapličtí zaslouženě, vzhledem k poměru gólových příležitostí mělo být jejich vedení i vyšší.

Úvodní příležitost druhého dějství měli Kapličtí. Po Micákově křížné přihrávce střílel z pravé strany Šálek, Dvořák nadvakrát míč lapil. V padesáté minutě bylo z čista jasna vyrovnáno. Gólman Vokál chyboval při vysokém centrovaném míči a Kochma zblízka trestal – 1:1. Inkasovaný gól domácí úplně vykolejil. V 53 minutě už mohli hráči Tatranu vést. Po akci z pravé strany se v gólové pozici ocitl Tesař, Vokál mu však včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a hostující hráč jej nedokázal prostřelit. Následoval rohový kop. K odraženému míči se dostal Mádl, tvrdou ránu stačil Vokál vyrazit a dal tak zapomenout na svou chybu.

Pak se do zakončení po Koubově černé práci dostal Šálek, tečovaný míč skončil nad břevnem. Po rohovém kopu Kapličtí nezahrozili. Naopak do přečíslení šli Prachatičtí a gól na kopačce měl Janoušek, Spartakovce však zachránilo břevno a platila otřepaná a všem fotbalovým příznivcům známá stará pravda, když nedáš, obvykle dostaneš. Gondek poslal na hranici velkého vápna centr, Žurek ve snaze míč hrudí sklepnout svému spoluhráči našel v gólové pozici kaplického Svobodu, a ten přízemní prudkou střelou překonal Dvořáka – 2:1.

Tento moment Kaplické uklidnil. Hosté se pak tlačili do ofenzivy, ale dlouhé minuty se do vážnější šance nedostali. Naopak spartakovci hrozili z rychlých protiútoků. V polovině druhého dějství po Janurově přihrávce se řítil na branku Svoboda. Před vybíhajícím Dvořákem stačil zakončit, míč však do branky nedoputoval a následný střet obou hráčů nebyl vyhodnocen jako nepovolený.

Prachatický Roman Žurek stihl odehrát míč před dotírajícím Františkem Koubou. Foto: Libor Granec

V 73. minutě se v gólové pozici ocitl znovu Svoboda, pálil tvrdě, ale Dvořáka nepropálil. O chvíli později brejk domácích tři na tři. Janura posunul míč doprava Koubovi, ten našel ve vápně Doubravu, který však těsně minul. Sedm minut před koncem přišel závar v kaplické šestnáctce, skóre se ovšem neměnilo.

V poslední minutě pak mohl srovnat skóre střídající Málek, který byl v čisté gólové pozici, poslal míč však jen nad branku. V nastaveném čase Kapličtí pečetili svou výhru. Krenauer obranným odkopem našel nastartovaného Svobodu, který se dokázal přes bránícího soupeře prodrat z levé strany až před brankáře, a střelou pod břevno pečetil důležitou a cennou výhru spartakovců v poměru 3:1.

Kapličtí odehráli výborný první poločas, po kterém měli vést více než o jednu branku. Čtvrthodina hry po změně stran je mohla naopak připravit o všechny body. Pak ale potrestali chybu soupeře a své vedení si již vzít nenechali.

FK Spartak Kaplice – FK Tatran Prachatice 3:1 (1:0)
Branky: 60. a 90. O. Svoboda, 12. Šálek – 50. Kochma. Rozhodčí P. Tupý – Klátil, Koranda, ŽK 3:1 (Krauskopf, F. Kouba, O. Svoboda – Žurek). Střely na bránu 9:7, mimo 5:5, rohy 7:2, fauly 24:12,

Kaplice: Vokál – Čajan, Krenauer, Doubrava, Gondek, Krauskopf (90. Kubata), Janura, Micák (72. Hejna), Šálek (82. D. Smolen), O. Svoboda, F. Kouba (90. Hošek).

Prachatice: Dvořák – Škopek (88. Puchinger), Mádl, Ryšánek, Žurek, Vávra (69. Málek), Hovorka, Tesař, Janoušek (80. Kralik), Mikeš, Kochma.