Turnajové klání ku příležitosti 22. ročníku Memoriálu Josefa Macha ve Vodňanech

02.08.2016 21:18

SEMIFINÁLE:
Kapličtí turnaj zahajovali utkáním s pořádajícími Vodňany. S tímto mužstvem se spartakovci utkávají v přípravě poměrně pravidelně. Šest předchozích duelů skončilo výhrou Vodňan. Domácí byli tedy favority, a to i proto, že v nadcházejícím soutěžním ročníku budou hrát o třídu výše než fotbalisté Spartaku. Kapličtí měli sestavu prošpikovanou řadou loňských i současných dorostenců. Letos šestnáctiletý Vojtěch Čutka se v dresu mužů objevil vůbec poprvé. V brance Spartaku při absenci gólmanů vypomohl zkušený Václav Kuchař starší, jenž hájí barvy Benešova nad Černou v okresní soutěži.
V prvních deseti minutách si dva střelecké pokusy připsali Kapličtí. Ve druhé minutě pálil mimo Kebl a v deváté Gondekovu střelu po zemi kryl gólman Dušek. Vodňanští zahrozili v minutě dvanácté po standardní situaci. Po trestném kopu z pravé strany hlavičkoval v dobré pozici nad branku Raušer. První opravdu gólovou příležitost měli domácí ve 21. minutě. V šanci se ocitl Varyš, ale vyběhnutého Kuchaře překonat nedokázal.
Zahrozit dokázali i Kapličtí. Ve 26. minutě po rohovém kopu Marka hlavičkoval mimo branku Řežáb. Závěr poločasu pak patřil Vodňanským. Nejprve měli domácí výhodu přímého kopu. K míči se postavil Janoch, střelu dokázal Kuchař vytěsnit na rohový kop. Stejný hráč pak proti kaplickému brankáři neuspěl ani o pár minut později v další velké šanci. V poslední minutě první půle pak po přihrávce Volmuta minul branku Varyš.
I po změně stran měli první gólovou příležitost domácí. Kapličtí soupeři šanci doslova nabídli, ale Vítovce fantasticky vychytal Kuchař. Dorážku sice procedil pod brankářem, míč však ještě do branky dorážel další z domácích hráčů, který byl ještě za brankářem. A i když se zdálo, že gól bude platit, nakonec zůstalo kvůli ofsajdu skóre bezbrankové. Poté měli své gólové příležitosti i spartakovci. Ve 48. minutě po centru Flašky z pravé strany se až před gólmana prosadil Janura, ale zblízka gólmana prostřelit nedokázal. Vzápětí se musel domácí strážce svatyně činit i při střele Flašky, kterou dokázal zkrotit až nadvakrát. Domácí se zase připomněli až po hodině hry, ale nepříjemnou střelu Volmuta Kuchař za svá záda nepropustil.
Skóre se změnilo o dvě minuty později. Rozehrávku domácího zadáka dokázal Janura ztečovat a u míče pak byl dříve Preusler, který vrátil míč Janurovi. Následovala přihrávka do pravé strany, kam nabíhal Preusler, a ten přesným centrem našel na zadní tyči zcela volného Petra Januru. Balon z jeho hlavičky zacílil přesně – 0:1. Kapličtí ve dvou dokázali překombinovat domácí obranu a po pěkné akci zajistili svému týmu vedení. To mohlo být ještě výraznější za další tři minuty, ale křížná dělovka Marka orazítkovala pouze břevno, a odražený míč padl kam si před brankovou čáru. Domácí se sice v závěru snažili o vyrovnání, ale více než na tvrdou střelu Volmuta, kterou lapil Kuchař, se nezmohli.

FK Vodňany – FK Spartak Kaplice 0:1 (0:0) 2x35 min. 
Branka: 62. Janura. Rozhodčí Novotný – Kaštánek, Jevčák. Bez karet. Diváků: 60.
Vodňany: Dušek – Staněk, Janoch, Hubáček, Raušer, Tichava, Volmut, Kvapil, Vokatý, Novák, Varyš. Střídali Budín, Mráz, Hajný, Machnyk, Vítovec, Polanský, Bače.
Kaplice: Kuchař – Kuchař ml., Čutka, Daniel, Gondek, F. Marek, Kebl, Preusler, Pečenka, Řežáb, Hošek. Střídali Mil. Lhotský, Sulzer, Flaška, Janura.

Ve druhém semifinále si silný Gmünd poradil s mladým celkem Prachatic v poměru 3:0, i když je třeba říci, že Prachatičtí mladíci proti favoritovi nesehráli vůbec špatnou partii.

O TŘETÍ MÍSTO:
V zápasu o konečné třetí místo, který se hrál již jen na 2x30 minut, jasně dominovali fotbalisté Tatranu, kteří domácí doslova zostudili devítibrankovým debaklem, a to si ještě dovolili zahodit penaltu.

Společné foto finalistů vodňanského Memoriálu Josefa Macha Kaplice a Gmündu. Foto: Libor Granec

FINÁLE:
Po dvouzápasové přestávce museli Kapličtí čelit ve finále nejsilnějšímu týmu na turnaji, rakouskému Gmündu. První větší vzruch finále přinesla třetí minuta a rohový kop spartakovců. Po centru Marka a prodlouženém míči nedosáhl na zadní tyči na míč skluzující Hošek. V deváté minutě se o slovo přihlásil kanonýr Gmündu Ondřej Hačka. Jeho tvrdou ránu dokázal Kuchař vyrazit a při gólové dorážce vychytal i Petera Genowitze.
Rakouský celek potvrzoval roli favorita. Byl fotbalovější, kvalitnější ve hře s míčem a z převahy přicházely i šance. Další gólovku svým spoluhráčům připravil v devatenácté minutě Hačka, jmenovitě pro Alexandera Bauera. Jenomže Kuchař chytal ve výborné formě a i s notnou dávkou štěstí míč dokázal zkrotit ve svých rukavicích. Ve 23. minutě se hráči Gmündu dostali do rychlého přečíslení, na jehož konci byla Hačkova střela do tyče. V poslední minutě prvního poločasu si gólman Kuchař pohlídal střelu Vavřiny z přímého kopu. V prvním poločase se tedy diváci gólu nedočkali.
Po změně stran v prvních deseti minutách dvakrát zahrozili spartakovci, kteří byli blízko ke vstřelení úvodní branky finálového souboje. Ve 35. minutě po zpětné Markově přihrávce zakončoval z dobré pozice Janura, ale míč skončil pouze v rukavicích připraveného brankáře Thorstena Flickera. V ještě lepší příležitosti byl zkušený Petr Janura o čtyři minuty později po Hoškově průniku, v tomto případě však mířil pouze nad svatyni Gmündu.
První gól finále padl až o tři minuty později a do vedení se dostal rakouský favorit. Na hranici šestnáctky se k odraženému míči dostal Ondřej Hačka a přesnou křížnou střelou nedal Kuchařovi šanci. Míč zapadl za tyč – 1:0. Inkasovaný gól zlomil odpor srdnatě bojujících spartakovců. Hned o dvě minuty později Vavřina našel přesným pasem za obránci naběhnutého Ondřeje Hačku, který sám před brankářem nezaváhal – 2:0.
V padesáté minutě další příležitost pro Gmünd, Julian Zimmel Kuchaře překonat nedokázal. To se povedlo až o dvě minuty později opět Ondřeji Hačkovi, který po přihrávce od Kramanna zkompletoval svůj finálový hattrick – 3:0. Definitivní podobu výsledku pak dala 58. minuta a přímý kop Hasiba Yigita, na jehož technickou střelu přes zeď nemohl Kuchař dosáhnout – 4:0.
Finále tedy skončilo očekávanou výhrou favorita, i když na druhou stranu je třeba říci, že Kapličtí svého soupeře trápili více, než se před samotným zápasem čekalo.

SC Sparkasse Gmünd – FK Spartak Kaplice 4:0 (0:0) 2x30 min. 
Branky: 42., 44. a 52. Hačka, 58. Yigit. Rozhodčí: Kaštánek – Novotný, Jevčák. ŽK: 0:1 (Pečenka).Diváků: 60.
Gmünd: Flicker – Kramann, Sláma, Vavřina, Steininger, Genowitz, Mašát, Yigit, Bauer, Reszonya, Hačka. Střídali Kayra Taskin, Zimmel, Cápl, Forstner.
Kaplice: Kuchař – Kuchař ml., Čutka, Daniel, Gondek, F. Marek, Kebl, Preusler, Pečenka, Řežáb, Hošek. Střídali Mil. Lhotský, Sulzer, Flaška, Janura.

Při závěrečném vyhlašovaní pořadatelé poděkovali trojici rozhodčích, jmenovitě Kaštánkovi, Novotnému a Jevčákovi. Předali individuální ocenění nejlepšímu střelci turnaje Ondřeji Hačkovi. Nejlepším brankářem pak byl zcela po zásluze vyhlášen Václav Kuchař a nejlepším hráčem byl zvolen prachatický Matyáš Babka. Poté pořadatelé při předávání pohárů poděkovali všem týmům za účast na 22. ročníku Memoriálu Josefa Macha.

 

Připravil Libor Granec 

 

www.jihoceskyfotbal.cz